Duizenden tegenstanders protesteerden zondag 12 september in Amsterdam tegen het woonbeleid en de exploderende huizenprijzen. Echter: volgens een prognose van de Rabobank gaan de woningprijzen ook in 2022 met nóg eens 11,5 procent omhoog. Dat betekent dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar meer dan 90.000 euro duurder wordt.

De huizenprijzen stijgen dit jaar bijna dubbel zo hard als in 2020. Dat schrijven economen van RaboResearch in het nieuwste Kwartaalbericht Woningmarkt. Dit leidt naar een prijsstijging van gemiddeld 14,4 procent in 2021. Ook volgend jaar blijft de prijsgroei vermoedelijk hoog met een verwachte plus van nog eens 11,5 procent. Dat betekent dat een gemiddeld gekocht huis in slechts twee jaar tijd 28 procent – meer dan 90.000 euro – duurder wordt.

Rabobank: prognose van juni bijgesteld

In hun juniraming gingen de Rabo-economen nog uit van een stijging met een kleine 11 procent in 2021, gevolgd door een verdere toename van 4,6 procent in 2022. Woningmarkteconoom Stefan Groot licht de bijstelling toe: “Sindsdien zijn de huizenprijsstijgingen verder versneld. Bovendien herstelt de Nederlandse economie sneller dan verwacht van de coronacrisis, en zijn de vooruitzichten voor de werkloosheid afgelopen maanden verder verbeterd. Ook voorzien we dat de kapitaalmarktrentes, die van invloed zijn op de hypotheekrentes, langer laag zullen blijven dan waar we in juni van uitgingen.”

Meer lezen? Dat kan via deze link en bron! Vastgoedactueel